Super performanțe și Super Preț pentru Samsung Q80B – QLED 55Q80B

Nu am putut să nu remarcăm oferta de preț redusă cu 35% a televizorului Samsung QLED 55Q80B. Da, știm reducerile se aplică la prețul PRP (preț recomandat de producător) dar chiar și așa, observăm că pentru un televizor din gama med-high (seria 8 Samsung), și diagonală generoasă, prețul este foarte competitiv.

Cine își dorește un televizor 4K ieftin, cu siguranță va găsi la prețuri de la 1200 de lei în sus, low name-uri precum Allview, Wellington, Orion sau JVC, însă televizorul 4K QLED 55Q80B joacă în cu totul altă ligă. Veți afla mai jos, de ce, într-un review care va trata următoarele aspecte demne de luat în seamă:

flanco.ro/
Samsung Q80B modelul de 55 inch - 138 cm
Samsung Q80B modelul de 55 inch – 138 cm

Despre Seria Samsung QLED TV Q80B

Încadrarea în gama Samsung

Seria QLED Q80B se află în zona medie a gamei de televizoare Samsung și înlocuiește modelele lansate în 2021, QLED Q80A, aflându-se exact sub excepționalele minileduri Neo QLED, vârfurile de lance cu care producătorul sud-coreean încearcă să cucerească piața de televizoare premium cu noua lor tehnologie a QLED-urilor denumită NEO.

Sistem de operare Tizen

Televizoarele Samsung Q80B se prezintă cu același sistem de operare, Samsung Tizen, dar într-o variantă îmbunătățită, mai puternică față de modelele din clase inferioare Q70B. De altfel, seria Q80 este destul de pestriță, sunt multe diferențe între modelele de 50 și 55 inch, atât în ceea ce privește tipul ecranului cât și a ratei de refresh rate, dar vom explica aceste detalii mai târziu.

Design Samsung Q80

Din punct de vedere al designului, televizoarele QLED Samsung Q80B nu dezamăgesc dar nici nu impresionează față de alte modele. Ce-i drept, piciorul unic iese în evidență față de alte modele, deși credem că majoritatea cumpărătorilor preferă să îl monteze pe perete cu ajutorul unui suport TV compatibil VESA 200×200.

Review Televizor Samsung 55Q80B
Review Televizor Samsung 55Q80B

Telecomanda smart, cu asistent vocal, se simte perfect în mână, exact ca un telefon scump. Nu veți primi un plastic ieftin și butucănos. Comenzi rapide cu acces rapid la meniu, Disney Plus, NetFlix și Amazon Prime, butoane silențioase și fără acea senzație la apăsare că spargi bule de aer. Design-ul telecomenzii poate varia, în funcție de diagonală, cod și distribuitor.

Telecomanda Samsung QLED 55Q80B
Telecomanda Samsung QLED 55Q80B

În concluzie, designul este premium, cu linii fine, materiale de calitate, rama subțire care scoate în evidență ecranul și o aură minimalistă, ca la majoritatea televizoarelor 4K moderne. Nu prea poți reinventa prea multe aici, iar acest model nu se adresează celor mai futuriști care ar aprecia Samsung The Sero.

Mărimi diagonale Samsung Q80B

Deși obiectul prezentului review este modelul Samsung QLED 55Q8B, merită să menționăm ce alte televizoare puteți cumpăra din această serie, dpdv al diagonalei, chiar dacă există și anumite diferențe de display, menționate în coloana R/NR.

Aveți la dispoziție nu mai puțin de 5 diagonale în seria QLED Q80B: 50Q80B, 55Q80B, 65Q80B, 75Q80B, 85QE80B

Model și diagonală în inchcmR/NR
Samsung QLED 50Q80B125 cmNR – NO VRR @60 Hz
Samsung QLED 55Q80B138 cmR – Preț, VRR @120 Hz
Samsung QLED 65Q80B163 cmR – Preț, VRR @120 Hz
Samsung QLED 75Q80B189 cmR – Preț, VRR @120 Hz
Samsung QLED 85QE80B214 cmR – VRR @120 Hz, (-) Preț
R / NR = recomandat/nerecomandat și motive

Calitatea imaginii 55Q80B

Ecranul televizorului Samsung 55Q80B excelează, și nu doar pentru că este un QLED Quantum Dot cu panel ADS ci pentru că este iluminat în baza tehnologiei Direct Full Array. Asta înseamnă că sunt mai multe zone iluminate independent în baza unei matrici de led-uri aflate pe întreaga suprafață a ecranului, spre deosebire de modelele mai ieftine cu iluminare dinspre lateral. Astfel, luminozitatea maximă crește, zonele întunecate putând rămâne ne-iluminate, generând un contrast mai puternic, culori mai vii și experiență vizuală deosebită.

Dramatizare Tehnologie Local Direct Full Array
Dramatizare Tehnologie Local Direct Full Array

Samsung QLED 55Q80B (aproape) perfect pentru jocuri

Seria Q80B se evidențiază prin opțiuni pentru gameri, precum refresh-rate-ul variabil (VRR) și suport HDMI 2.1 pentru transfer rapid de date pe toate cele 4 porturi. Cu ecrane bazate pe tehnologia Quantum Dot, poate reda o gamă mai bogată de culori față de modelele LED standard.

Samsung 55Q80B - Foarte bun pentru jocuri
Samsung 55Q80B – Foarte bun pentru jocuri

Așa cum am arătat și în tabelul de mai sus, este un ecran ADS, cu suport VRR (variable refresh rate) la 120 Hz în rezoluție 4K, ideal pentru jocuri dacă îl veți conecta la o consolă XBox sau PS5 ce transmite în acest standard. Acest lucru se traduce prin fluiditate în mișcările rapide, lipsa imaginilor sacadate și o experiență extraordinară în jocuri.

Singurul model de televizor care se exprimă mai bine în jocuri decât Samsung 55Q80B este OLED-ul LG 55C21LA (Evo C2) – review. Dar diferențele sunt deja pentru înrăiți, perfecționiști sau pentru curiozități tehnice.

Calitate incredibilă a imaginii la 4K

Indiferent de rezoluția conținutului video recepționat, televizorul Smart 4K QLED Samsung 55Q80B reușește să o transforme foarte bine (ridice = up-scale) în rezoluție 4K, datorită procesorului Quantum 4K cu capabilități AI (artificial intelligence) și ai celor peste 8 milioane de pixeli ai display-ului și a celor peste 1 miliard de nuanțe de culori, potențați de tehnologia HDR 1500, HDR10+ sau HLG.

Fără burn-in. Panelurile IPS de pe televizoarele mai ieftine, ajung în timp să sufere de degradare a culorilor în anumite zone. Această serie a fost îndelung testată, obținând nota 10 din 10 (riscuri zero) în ceea ce privește riscul de burn-in.

Calitate imagine Samsung 55Q80B
Calitate imagine Samsung 55Q80B

Un alt aspect important ce trebuie luat în seamă atunci când vă decideți să cumpărați un smart TV este modul în care se vede imaginea dacă stați în lateral (unghiul de vizionare). Samsung 55Q80B oferă unghiul de vizualizare la fel de largi precum televizoarele OLED, ceea ce înseamnă că nu vă veți îngrămădi mai multe persoane fix pe centru, și nici nu veți muta canapelele pentru o imagine clară și vibrantă.

Sistemul de sunet Samsung 55Q80B

Televizoarele QLED Samsung în general, și seria Q80B în mod special, indiferent de diagonală, beneficiază de unele dintre cele mai bune sisteme de sunet și tehnologii încorporate. Modelul recenzat oferă suport eARC ceea ce permite redarea sunetului fără compromisuri înspre un sistem surround Dolby Atmos.

Q-Symphony permite, într-un mod unic, difuzoarelor TV și soundbar-ului să funcționeze simultan, pentru un efect surround mai bun, fără a dezactiva difuzoarele TV. Cu tehnologia OTS experimentezi nuanțe de sunet în fiecare scenă, cu un sunet spațial care urmărește fiecare mișcare de pe ecran. Cu difuzoarele dedicate, poti experimenta un sunet 3D realist.

Fără distorsiuni de sunet și cu un subwoofer peste concurență, 55Q80B redă unele dintre cele mai profunde sunete ale bass-ului, dar ne păstrăm părerea că pentru un televizor excepțional merită să cumpărați un Soundbar Surround separat. Niciun televizor cu rame atât de fine nu va putea să se bată de la egal la egal cu sunetul unui sistem audio independent. Indiferent de marcă, producător, preț și tehnologii. Vă recomandăm unul dintre aceste modele de soundbar-uri compatibile.

Specificații suplimentare seria Q80B

Indiferent de model, 50Q80B, 55Q80B, 65Q80B, 75Q80B sau 85Q80B, televizoarele Samsung QLED vin cu sistemul de operare Tizen, procesor 4K Quadcore Quantum AI și tehnologii de conectivitate și îmbunătățire audio video de top, precum:

  • Q80B citește mediul ambiental, și poate să se adapteze astfel încât să îți protejeze ochii (Eye Comfort)
  • poate fi controlat prin voce, datorită microfonului încorporat în telecomandă. Ai 2 asistenți vocali, Google și Anexa;
  • conectivitatea este maximă, nu există vreun device pe care să nu îl poți conecta fără bătăi de cap: laptop, PC, telefon (indiferent că este Android sau iPhone), consolă de jocuri, BluRay, soundbar, boxe externe, stickuri USB sau hard disk extern, sistem audio mai vechi prin cablu optic. Prin bluetooth sau wi-fi, LAN, sau cele 4 sloturi HDMI 2.1 la viteza maximă și cele 2 USB-uri.
  • toate TV tunerele digitale încorporate, vei avea astfel acces la nr. maxim de canale TV disponibile prin satelit, cablu digital sau prin antenă terestră;
  • slot integrat CI+ în cazul în care vrei să îți faci upgrade la abonamentul de televiziune prin cablu (pentru HBO, Cinemax sau canale specializate)
  • cu Google Duo și ajutorul unei camere web, poți suna și prelua apeluri video direct pe televizorul tău;

Modele similare ale competiției

Pentru acest televizor a fost destul de greu să găsim contracandidați. Și totuși am găsit la concurență câteva modele similare dpdv al performanțelor audio – video, precum:

Recomandări finale și Preț pentru Samsung QLED 55Q80B

Seria de televizoare QLED Q80B de la Samsung este o serie foarte reușită, cu tehnologii de vârf, putere de procesare mare și imagini clare, vii și luminoase indiferent de conținut.

Cu unghiuri de vizualizare largi, performanțe extraordinare în jocuri și un sunet desăvârșit, putem afirma că dacă nu vă doriți explicit un televizor OLED mai ieftin, atunci ar trebui să vă îndreptați către modelul Samsung 55Q80B. Nu vă spunem să dați cu banul, dar părerea noastră sinceră este că scorul este egal între modelul Samsung și OLED-ul Philips. Cel mai probabil veți alege în funcție de sentimentul propriu față de brand, cât timp performanțele sunt similare.

Vă recomandăm să acordați mare atenție și să nu cumpărați varianta de 50 de inch, prima din gama Q80B, având în vedere că vine cu un display diferit și performanțe mai slabe. Și în niciun caz varianta Q80A. Și nici de la Altex (recomandare personală, subiectivă).

În același timp, deși la momentul prezentei recenzii, cel mai mic preț pentru modelul QLED Samsung 55Q80B l-am găsit la eMAG și la Flanco, vă recomand să vedeți și prețurile actualizate la magazinele serioase concurente: cel.ro și evoMAG.

evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *