Cum poate un smartphone să livreze experienţa vizuală excelentă şi impresionantă la fel ca un cinematograf 3D? Cum poţi avea parte pe un telefon mobil de o imersiune aprofundată a unui joc mai puternică şi intensă decât un desktop PC sau pe o consolă de jocuri? În cazul în care o pereche de ochelari virtuali vi s-a părut până acum drept un gadget interesant ce îţi poate oferi doar câteva WOW-uri într-o mulţime de compromisuri, părerea noastră este că odată cu apariţia ochelarilor virtuali Samsung Gear VR lucrurile s-au schimbat, şi dacă până acum nu aţi considerat că merită o asemenea achiziţie, plusurile pe care le aduce primul device de realitate virtuală cu adevărat utilizabil fac o asemenea achiziţie să merite preţul plătit.
Review-uri / Informatii suplimentare Samsung GEAR VR
Review ochelari virtuali Samsung Gear VR
Samsung Gear VR este pe de o parte, un device complet de divertisment, însă în acelaşi timp este un accesoriu pentru smartphone-urile din gama de vârf a gigantului Samsung precum cele din seria Galaxy S6 (Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge Plus şi Samsung Note 5). Ochelarii virtuali Samsung Gear VR funcţionează prin introducerea telefonului mobil în carcasa ochelarilor şi conexiunea printr-un conector micro USB. Samsung Gear VR se va folosi la maxim de display-ul de înaltă rezoluţie şi de puterea de procesare a acestor telefoane premium, pentru a reda imaginile dintr-un film, joc sau aplicaţie în format 3D.
UPDATE: Odata cu lansarea noilor modele Galaxy S7 de telefoane Samsung (Samsung Galaxy S7 si Samsung Galaxy S7 Edge), in oferta Telekom – primesti ochelarii virtuali Samsung Gear VR CADOU!
Ochelarii virtuali Samsung Gear VR nu reprezintă un produs 100% al firmei Samsung, fiind rezultatul unei colaborări dintre firma sud coreeană şi Oculus VR (o companie din grupul Facebook). Oculus VR este de asemenea lansată în industria de realitate virtuală, fiind cei ce dezvoltă Oculus Rift, un aparat de realitate virtuală ce va fi utilizat prin conectarea la un desktop PC.
Tehnologia Samsung Gear VR
Ochelarii virtuali Samsung Gear VR se prezintă cu o multitudine de senzori integraţi, senzori a căror acurateţe, fidelitate şi răspuns sunt mult peste cei ce sunt prezenţi într-un smartphone premium. Odată ce “te-ai integrat” în ecosistemul Samsung Gear VR, ochii tăi vor primi imaginea filtrată prin intermediul a două lentile ce au rolul de mărire a câmpului vizual astfel încât să aveţi aceaşi experienţă vizuală precum cea de la un cinematograf wide screen. Pe de altă parte, componentele hardware şi software-ul utilizat sunt “tunate” sau optimizate dacă vreţi, astfel încât să poată reda o realitate virtuală cu cea mai mică latenţa (un lag cât mai mic sau timpi de răspuns minimi), pentru a vă simţi cu adevărat parte a spaţiului virtual cu care veţi interacţiona.
În majoritatea momentelor în care veţi utiliza ochelarii virtuali Samsung Gear VR veţi uita că priviţi un ecran, realitatea virtuală vi se va prezenta drept o nouă realitate. Este o senzaţie pe care o puteţi defini şi înţelege doar dacă simţurile dvs. vor fi conectate la un asemenea device, iar dacă aveţi posibilitatea să testaţi o pereche de ochelari virtuali Samsung Gear VR într-unul din showroom-urile magazinelor ce îl comercializează, părerea noastră este că merită efortul de a cumpăra un asemenea gadget.
Samsung Gear VR – Primele impresii
Ochelarii Samsung Gear VR se livrează într-o cutie fără niciun accesoriu inclus, nu veţi găsi nici măcar acea banală cârpă de ştergere a lentilelor sau a display-ului. Veţi primi însă doar o curea suplimentară de prindere a ochelarilor, necesară dacă vă doriţi o fixare mai bună, mai confortabilă. Ochelarii virtuali Samsung Gear VR sunt uşori, însă nu veţi avea impresia unui gizmo ieftin, ba din contră veţi simţi instant faptul că sunt bine construiţi. Pe partea dreaptă a headset-ului Gear VR vei regăi un touchpad cu un buton în centru. În faţă veţi avea controlul de volum iar deasupra o rotiţă cu rol de reglare a focalizării lentilelor (pentru vedere de aproape sau de depărtare). Pe interior, Samsung a lăsat suficient loc pentru a putea utiliza ochelarii virtuali cu ochelarii de vedere, concomitent.
UPDATE: Samsung GEAR VR in Romania la eMAG
Headset-ul Samsung Gear VR este confortabil, pe interior, partea ce are contact cu pielea feţei fiind dintr-un material moale. Mai mult, vă puteţi conecta sunetul prin intermediul mufei mini jack de la smartphone, asta dacă nu doriţi să utilizaţi boxa de sunet a telefonului mobil. Evident ambele modalităţi de conectare sunt bune, însă varianta conectării unor căşti de bună calitate este cea mai bună
Gear VR funcţionează cu modelele Galaxy S6 şi S6 Edge ambele smartphone-uri cu diagonale de 5,1 inch dar şi cu S6 Edge+ sau Note 5 cu diagonale de 5.7 inch. Există posibilitatea de reglare a ochelarilor astfel încât să se potrivească cu ambele tipuri de telefoane, însă apar mici diferenţe în cazul diagonalelor, în sensul că micşorării (sau măririi) câmpului vizual pe măsura măririi sau diminuării pixel pitch-ului. INFO: un pixel pitch diminuat înseamnă o rezoluţie mai bună.
Prima dată când vei conecta telefonul, vei fi întâmpinat de o voce ce îţi va cere să scoţi ochelarii, moment în care va începe procesul de instalare a software-ului de la Oculus VR. După instalare, ţi se va cere să introduci anumite date de plată pentru a avea acces la magazinul de aplicaţii 3D. Procesul de instalare a ochelarilor virtuali Samsung Gear VR nu durează mai mult de 5 minute şi nu necesită cunoştinţe tehnice IT. Odată ce ai deconectat ochelarii de la telefon, telefonul va reintra în modul standard Android, foarte uşor şi rapid.
Odată ce ai instalat Samsung Gear VR şi i-ai pus pe ochi, vei fi purtat într-o sală virtuală cu aspect futurist, prin care poţi naviga cu ajutorul touch pad-ului din dreapta setului Gear VR. Dacă ai şi un gamepad prin bluetooth (neinclus în pachet) vei beneficia la maxim de potenţialul acestor ochelari virtuali. Însă utilizarea touchpad-ului nu ar trebui să pună probleme, odată ce te-ai obişnuit cu el totul va fi uşor şi natural.
Samsung Gear VR Experienţa utilizatorului
Interfaţa se aseamănă destul de mult cu cea a unui Xbox 360 sau a unui Apple TV dacă aţi avut ocazia să le testaţi sau utilizaţi, numai că se prezintă într-o manieră ultra tridimensională. Îţi poţi îndrepta privirea şi să selectezi un icon sau o acţiune prin atingerea headset-ului. O modalitate foarte rapidă şi mult mai naturală decât o telecomandă sau un touchpad.
Meniul de start al lui Samsung Gear VR se prezintă sub forma unui magazin ce îţi prezintă jocurile şi aplicaţiile disponibile, atât cele free sau deja cumpărate – incluse în pachetul de instalare, cât şi cele ce pot fi achiziţionate din platformă. Interfaţa este foarte intuitivă şi nu va trebui să deconectezi ochelarii pentru a instala o aplicaţie cu ajutorul telefonului mobil.
Odată cumpărat un joc sau o aplicaţie nouă pentru Samsung Gear VR, va fi necesară introducerea unui cod din patru digiţi, urmând să aştepţi downloadarea în timp ce poţi să navighezi mai departe în magazin. Dacă ai deschis o nouă aplicaţie sau un joc, download-ul se întrerupe fiind pus în hold, urmând a fi reluat imediat ce aţi întrerupt respectiva aplicaţie. Această măsură intuitivă are drept scop eliberarea puterii de procesare pentru ca experienţa în gaming să fie maximă dar şi evitarea supra-încălzirii telefonului mobil în caz de utilizare îndelungată.
Dacă aplicaţiile 3D pentru ochelarii virtuali în urmă cu doi ani erau destul de puţine, astăzi biblioteca de software şi jocuri este destul de impresionantă, fapt ce ar fi atras în opinia noastră şi o posibilitate de sortare sau filtrare a aplicaţiilor disponibile pentru ochelarii virtuali 3D, de exemplu după preţ (aplicaţii şi jocuri gratuite, cu preţ până la suma de), după review-urile şi notele date de utilizatori, sau poate cel mai importand după categorie.
Aşa cum spuneam, tehnologia ochelarilor virtuali nu mai este la începuturi, caz în care nu veţi avea probleme să identificaţi aplicaţii utile şi jocuri spectaculoare, complexe pentru device-ul virtual Samsung Gear VR. Preţurile variază undeva între 3 şi 15 dolari americani, majoritatea titlurilor fiind înscrise în plaja de 5-10$. Nu veţi simţi deloc că ochelarii virtuali sunt inutilizabili datorită lipsei de conţinut sau că este un device lansat anterior maturităţii pieţei. Magazinul se updatează continuu cu noi aplicaţii şi jocuri, însă nu putem spune nici că este o explozie de conţinut gratuită precum se întâmplă de exemplu în cazul Play Store pentru telefoanele mobile şi tabletele cu sistem de operare Android.
Aplicaţia Netflix VR
Netflix VR este, în multe aspecte, comparabil cu Netflixul clasic, însă într-o variantă îmbunătăţită destul de mult. Te vei trezi localizat într-un spaţiu virtual în faţa unui ecran imens ce va echivala cu un display de 2,5 metri diagonală în realitate. Ca-n Netflix. Însa diferenţa faţă de varianta aplicaţiei de mobil este că reuşeşte să atingă atingă noi cote de realism şi calitate a imaginii, comparabilă cu experienţa vizionării Netflix pe un sistem home-theatre. Poţi viziona conţinut Netflix şi în modul floating, un ecran de cinema cu dimensiune reglabilă în funcţie de preferinţele tale şi pe un fundal negru.
Aplicaţia Oculus Video
Oculus Video este un video player ce redă conţinutul existent pe telefonul mobil. Poate de asemenea să redea conţinut online, face streaming de pe Vimeo, Twitch şi alte platforma. Modalităţile de vizionare sunt multiple, poţi seta vizionarea sub forma unui cinematograf cu un ecran imens, în modul living room, te poţi virtualiza pe lună sau transforma într-o muscă aşezată pe ecranului unui smartphone imens. O experienţă convingătoare, părerea noastră este că ar fi fost indicată şi opţiunea de a alege locul din cinematograf sau mărimea ecranului.
Aplicaţia Video in VR
Video in VR este mai mult decât o aplicaţie de vizualizare conţinutului media, este şi o aplicaţie prin care puteţi socializa, putând viziona îmrpreuna un film cu un prieten de la distanţă şi în acelaşi timp să comunicaţi verbal. Momentan aplicaţia Video in VR poate fi utilizată cu serviciile video on demand Vimeo şi Twitch. Selectezi un avatar pentru tine şi stai alături de un prieten cu care poţi comunica într-un cinematograf virtual. O idee simplă dar cu un potenţial uriaş, ce probabil va fi preluată şi de alte aplicaţii populare.
Rezoluţia Samsung Gear VR
Rezoluţia ochelarilor virtuali Samsung Gear VR este suficient de mare astfel încât să puteţi vizualiza seriale şi filme de pe Netflix sau Oculus Video, însă nu veţi avea parte de experienţa vizuală a Full HD-ului unui Blu-ray. Imaginea este satisfăcătoare, însă nu cum ne-am aştepta de la un gadget de ultimă generaţie, şi asta datorită faptului că încă nu au fost lansate telefoane mobile cu rezoluţie 4K. Însă, viitorul sună bine.
Samsung Gear VR & 360° video
Filmările videoclipurilor 360° la calitate True 3D dau foarte bine în VR pe un dispozitiv Samsung Gear, poţi privi scenele exact ca în lumea reală. Imaginaţi-vă doar potenţialul pe care această tehnologie ni-l oferă în cazul filmelor, scenelor de teatru, evenimentelor sportive sau spectacolelor de divertimsent. Pur şi simplu te vei simţi prezent, iar impactul pe care îl au aceste filme asupra persoanelor ce nu cred în dispozitivele de realitate virtuală este intens, un argument pro pentru achiziţitionarea unui device Samsung Gear VR. Imaginea este antrenantă şi am putea spune apropiată atât din punct de vedere al distanţei cât şi al impresiei de intimitate pe care o oferă.
Rezoluţia lui Samsung Galaxy S6 de 2560×1440 pixeli este suficient de înaltă pentru a reda imagini la calitate superioară, chiar şi în cazul filmelor filmate în 360 de grade deşi puteţi experimenta câteodată pasaje cu rezoluţie diminuată. În cazul jocurilor şi aplicaţiilor software însă, Samsung Gear VR funcţionează perfect cu imagini clare.
Conţinut filmat la 360 de grade veţi regăsi pe youtube, există o iconiţă în colţul din dreapta jos al casetei videoclipului ce indică dacă respectivul film este disponibil şi în 360°. Mai mult decât atât, puteţi salva pe telefonul mobil mai mult videoclipuri pentru o vizionare ulterioară locală.
Jocurile 3D pe Samsung Gear VR
De regulă, joaca şi jocurile pe ecranul unui smartphone sunt destul de limitative (nu limitate), datorită ecranului de dimensiuni mai mici şi datorită interfeţei touch, dar mulţumită ochelarilor virtuali Samsung Gear VR experienţa de gaming se îmbunătăţeşte considerabil. Aşa cum am scris anterior, un gamepad bluetooth nu este o obligativitate, însă pentru o experienţă îmbunătăţită a jocurilor redate prin Gear VR ar fi recomandat să cumpăraţi un asemenea gadget. Majoritatea jocurilor de pe Samsung Gear VR nici măcar nu au interfaţă pentru un gamepad, însă includem aici jocurile simple.
Poate cel mai hotărâtor argument în decizia de cumpărare a unei perechi de ochelari virtuali Samsung Gear VR este capabilitatea acestuia de a reda jocuri în format virtual 3D. Jocurile 3D reprezintă unul dintre cele mai promiţătoare activităţi ale unui device de realitate virtuală, iar Samsung Gear VR nu vă va dezamăgi.
Dintre jocurile recomandate pentru Samsung Gear VR menţionăm:
- Land`s End, un joc demonstrativ, ce nu necesită un gamepad bluetooth, o introducere în lumea virtuală a jocurilor 3D, prin care veţi înţelege conceptul VR şi de ce este în stare această tehnologie în comparaţie cu jocurile clasice de pe tabletă sau telefon.
- Adventure Time, este un exemplu bun pentru un joc third-person în lumea virtuală.
- Herobound Spirit Champion, de asemenea un third-person game, similar Legendei lui Zelda.
- Smash Hit VR, dacă aţi cunoscut varianta iOS sau Android şi v-aţi considerat dependenţi de acesta … ei bine în realitatea virtuală veţi intra într-o adevărată transă, fiind mult mai imersiv.
Samsung Gear VR merită astăzi?
Faptul că ochelarii virtuali Samsung Gear VR funcţionează şi este compatibil doar cu smartphone-uri reprezintă o limitare dacă ne raportăm la soluţiile full device Oculus Rift, HTC Vive sau Playstation VR ce vor fi lansate spre finele lui 2016.
De exemplu, un smartphone din gama de vârf precum modelele Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge Plus şi Samsung Note 5 au câteva limitări în ceea ce priveşte rendarea graficii 3D şi a fps-urilor. Este evident că numeroase aplicaţii au sacrificat rezoluţia şi detaliile imaginii în favoarea unei rate fps cât mai mare. Deşi display-ul lui Samsung Galaxy S6 permite rezoluţia 2560×1440 pixeli, majoritatea scenelor 3D sunt redate la 1920x1080pixeli ca ochelarii virtuali Samsung Gear VR să facă apoi un upscale la 2560×1440.
Chiar şi aşa însă, părerea noastră este că veţi fi surprinşi de calitatea imaginilor redate de Samsung Gear VR iar impresia pe care vă v-a lăsa-o va fi una mai mult decât pozitivă.
Concluzii de final Samsung Gear VR
Deşi anunţata colaborare dintre Samsung şi Oculus VR ar fi putut să pună piedici proiectelor viitoare ale celor de la Facebook în ceea ce priveşte Oculus Rift, se pare că ambele companii au tratat cu seriozitate acest proiect, rezultatul (Samsung Gear VR) nefiind un substitut sau un device ieftin care să facă compromisuri în ideea evitării unei afaceri riscante. Ambii dezvoltatori pun la mare preţ viitorul industriei realităţii virtuale, iar părerea noastră este ca nu se vor înşela, viitorul industriei de divertisment va fi realitatea virtuală, indiferent de forma pe care o vor avea gadget-urile ce îşi doresc să aţâţe simţurile clienţilor. Chiar dacă ochelarii virtuali Samsung Gear VR nu dezvoltă aceaşi imersiune şi senzaţii precum device-urile full VR, se pare ca nu este nicio problemă din acest punct de vedere cât timp acest dispozitiv nu îşi doreşte, şi nici nu poate fi un competitor pentru asemenea device-uri, cele din urmă nefiind adresate maselor, având funcţionalităţi, capabilităţi şi utilizări diferite, punând mai mult accent tehnică şi nu pe confortul utilizatorilor (şi menţionăm aici preţurile mult mai mari, design-ul mai puţin friendly, mulţimea de cabluri sau necesităţile hardware ce depăşesc momentan posibilităţile unui client obişnuit, casnic). În multe feluri, Gear VR este mai mult o consolă de jocuri decât un accesoriu hi-tech, oferă confort, nu veţi avea nevoie de cabluri, preţul nu este făcut pentru utilizatorii comerciali, oferă 3 ore de autonomie la o încărcare completă, iar limitările apar doar când îi comparăm cu device-uri destinate altor scopuri.
Specificaţii tehnice Samsung Gear VR
Tip accesoriu: Ochelari virtuali Smart. Telefoane compatibile: Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy S6 Edge Plus, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Note 5. Senzori: Accelerometru, Gyroscope, Proximitate. Touchpad. Unghi de vizualizare: 96 grade. Altele: Buton de control al volumului, Buton de focalizare manuala, Greutate:318 g, Dimensiuni (W x H x D mm): 201.9 x 116.4 x 92.6, Conectivitate:Micro-USB.
Dacă sunteţi proprietarul unui smartphone Samsung Galaxy S6, părerea noastră este că merită să cumpăraţi o pereche de ochelari virtuali Samsung Gear VR. Aceştia sunt disponibili şi pe piaţa din Romania, în oferta magazinelor online eMAG.ro, cel.ro, evomag.ro (varianta Samsung Gear VR R321NZ) şi marketonline.
UPDATE: Odata cu lansarea noilor modele Galaxy S7 Samsung (Samsung Galaxy S7 si Samsung Galaxy S7 Edge), in oferta Telekom – primesti ochelarii virtuali Samsung Gear VR CADOU!