Site icon SMART TV

Care sunt diferentele intre HDMI 2.1 si HDMI 2.0?

Ce inseamna HDMI 2.1 vs HDMI 2.0

Ce inseamna HDMI 2.1 vs HDMI 2.0

Intr-o perioada in care specificatiile tehnice se exprima prin numere cat mai mari sau acronime pe care majoritatea oamenilor nu le pot explica, se impune o detaliere mai amanuntita a caracteristicilor gadget-urilor si accesoriilor acestora. Pana la finele acestui articol veti afla care sunt diferentele dintre HDMI 2.1 si HDMI 2.0 si cum acel 0.1 (!) este un avantaj enorm pentru o experienta audio video sublima!

Ce inseamna HDMI?

HDMI este un standard pentru conectarea surselor video de inalta definitie. HDMI este acronimul pentru High-Definition Multimedia Interface si este o marca inregistrata cat si un brand pentru interfata digitala ce este utilizata in a transmise informatii video cat si audio prin acelasi cablu.

Asta inseamna ca datorita acestui standard care la majoritatea consumatorilor se identifica cu cablul in sine, puteti conecta la un smart TV, monitor sau proiector surse de informatie precum un laptop, un dvd, un blu-ray samd. Toate printr-un singur cablu, astfel incat uitam perioada anilor 90 cand mufele euroscart cu zeci de pini sau anii 2000 cand mufele DVI faceau legea.

HDMI 2.1 permite acum sa utilizati la maxim de beneficiile unui televizor smart 8K! Doar prin protocolul HDMI 2.1 televizorul dvs 8K poate reda continut la aceasta rezolutie. Diferenta dintre un 8K si un 4K in materie de rezolutie (numar de pixeli) este de 6 ori mai mare, caz in care necesita sa cumparati un cablu HDMI 2.1 de calitate.

Odata cu avansul tehnologic al televizoarelor smart si al playerelor video sau audio (de orice fel), o cantitate mult mai mare de informatie se transmite display-ului astfel incat imaginea si sunetul redat sa fie de calitate maxima. Pentru asta, infrastructura de conectivitate a trebuit sa evolueze si ea, standardul HDMI fiind astazi cea mai performanta solutie pentru transmisii de date dpdv al cantitatii si vitezei pe care o permite.

La ce ajuta HDMI 2.1?

Avantajele standardului HDMI 2.1 nu se rezuma doar la rezolutia 8K! HDMI 2.1 va va permite spre deosebire de HDMI 2.0 sa:

Cand a aparut HDMI 2.1?

Tehnologia HDMI 2.1 a fost adoptata ca standard destul de curand (in 2017) insa a fost nevoie de mai mult de un an sa fie produse chipseturile HDMI 2.1. De abia la finele lui 2018 primele chipseturi (si vesnicele mufe) au putut fi instalate in noile seturi de televizoare si monitoare de gaming.

HDMI 2.1 sau HDMI 2.0?

Spre deosebire de vechiul standard HDMI 2.0, HDMI 2.1 permite o viteza de transfer de aproape 3 ori mai mare, practic daca intr-o secunda prin vechea tehnologie se puteau transmite 18GB de date, acum, tehnologia HDMI 2.1 permite o viteza de transfer de 48GB. Aceasta posibilitate reprezinta si cea mai inovativa si cunoscut avantaj al standardului si cablurilor ce prezinta specificatii HDMI 2.1

Pentru a putea utiliza la maxim de aceste beneficii evident transmitatorul (de exemplu blu-ray-ul),  receptorul (televizorul smart) cat si cablul trebuie sa respecte standardul HDMI 2.1. Ceea ce este important de stiut este ca in cazul in care unul dintre aceste 3 componente este pe standard vechi (HDMI 2.0 sau chiar HDMI 1.4) tot veti putea crea conectivitate (structura pinilor, marimea mufei nu s-au schimbat) insa precum un sistem de conducte viteza sau flow-ul de informatie se va adapta la viteza cea mai mica permisa.

De stiut: Conform producatorilor, dimensiunea maxima a unui cablu HDMI 2.1 este de 3 metri. Orice dimensiune mai mare poate face ca standardul 2.1 sa nu lucreze la capacitate maxima datorita slabei ecranari a cablului.

Cat costa un cablu HDMI 2.1?

De regula pretul unui cablu HDMI 2.1 costa aproximativ dublu decat al unuia sa ii zicem de pe acum, uzual. Mai exact, un cablu HDMI 2.1 de 1m va ajunge sa coste undeva pe la 100 de RON iar unul de 2m aproximativ 150 de lei. Va recomandam sa cumparati un cablu de calitate si sa nu va zgarciti cumparand din piata sau de pe aliexpress un asemenea accesoriu.

Concluzii HDMI 2.1 vs HDMI 2.0

Standardul HDMI 2.1 va permite sa beneficiati la maxim de caracteristicile televizorului dvs smart, si nu ne rezumam aici la rezolutia televizoarelor 8K ci si la imbunatatirea ratelor de refresh si de decodare a semnalului digital. In plus, HDMI 2.1 permite un sunet mai clar si mai fin al sistemului dvs. audio, fie ca este unul complementar televizorului fie al celui integrat.

Exit mobile version