Smart TVurile ne asculta? Ce spune Samsung despre intimitate

evomag.ro

Traim intr-o lume atat de complexa tehnologic tocmai pentru a fi din ce in ce mai simplu pentru a ne indeplini activitatile zilnice, atat la servici cat si acasa. Odata cu aparitia telefoanelor mobile, a computerelor personale, a laptopurilor cu camera video si microfon incorporat, multe persoane isi pun problema daca viata noastra intima va avea de suferit. Din ce in ce mai multe dispozitive electronice au incorporate microfoane sau camere video si stau conectate la internet pentru a putea sa recunoasca o voce, o comanda, o cerinta si sa puna la dispozitia utilizatorului cele cerute. Activiştii pentru protejarea vieţii private spun că tehnologia secolului 21 aminteşte perfect de ecranele din romanul „1984” al lui George Orwell, care spionau cetăţenii.

Smart TVurile ne asculta? Ce spune Samsung despre intimitate

Smart TVurile ne asculta? Ce spune Samsung despre intimitate

Televizoarele şi telefoanele nu sunt singurele electronice care au devenit inteligente în anii de avant ai tehnologiei si mai ales al internetului in banda larga. Şi electrocasnicele au parte de o evoluţie spectaculoasă. După ce au conectat frigiderele şi cuptoarele la internet, companiile producătoare de produse electronice inteligente şi-au dat seama că ar trebui să lucreze mai mult la confidentialitatea informatiilor procesate, a relevantei acestora si la respectarea datelor private ale utilizatorilor. Marii producatori de televizoare smart considera chiar ca este obligatoriu din punct de vedere al bunei practici corporatiste sa mentioneze in specificatiile produselor si ale tehnologiilor incluse, toate informatiile ce au impact pe confidentialitatea datelor preluate si transmise, precum si tertii provideri de tehnologie hardware sau software la care firmele producatoare de televizoare inteligente apeleaza, terti carora ar trebui sa le impuna anumite reguli de bune practici si conduita.

Compania Samsung îşi avertizează clienţii privind discuţiile personale în faţa televizoarelor inteligente care sunt controlate folosind opţiunea de activare vocală, întrucât aparatele „ascultă” ce se discută şi trimit o parte din informaţii unei terţe părţi pentru afişarea de conţinut pe ecran. Avertismentul Samsung a ieşit la lumină prin intermediul unui articol publicat de site-ul Daily Beast, care conţinea un extras din textul privind politica de confidenţialitate aferentă televizoarelor inteligente care se conectează la Internet, produse de compania sud-coreeană. Textul respectiv explică faptul că televizorul smart va asculta oamenii din camera în care se află pentru a încerca să detecteze când sunt transmise comenzi sau termeni de căutare. „Dacă ceea ce spuneţi conţine informaţii personale sau secrete, acele informaţii pot fi incluse în datele capturate şi transmise unei terţe părţi”, potrivit textului politicii de confidenţialitate a Samsung. Practic un disclaimer de bun simt, care te informeaza ca televizorul tau inteligent percepe vocea, o proceseaza, iar in cazul in care o transmite mai departe pentru a putea raspunde la o solicitare, insa pot exista si situatii in care nu se transmit informatii mai mult decat cele necesare. De exemplu, daca vrei sa comanzi pizza prin intermediul televizorului inteligent – sau mai degraba a unui program software instalat -, automat transmite informatia la un server, face o cautare in google, prezinta locatia si iti apare direct formularul de comanda si sortimentul de pizza din care poti alege. In momentul transmiterii informatiei, televizorul tau inteligent poate transmite si un pasaj suplimentar din inregistrarea vocala (audio sau text), datorita software-ului speech-to-text sau instalat, un program ce face conversia cuvintelor in text, mesaj si eventual in mailul de comanda.

Corynne McSherry, avocată specializată în proprietate intelectuală în cadrul Electronic Frontier Foundation (EFF), fundaţie implicată în dezbaterile privind problemele legate de drepturile digitale, a declarat că in ceea ce priveste Samsung, terţa parte la care face referire textul este probabil compania care furnizează serviciul de conversie a vorbirii în text (speech-to-text). „Dacă eu aş fi clientul, aş vrea să ştiu cine este terţa parte şi în mod sigur aş vrea să ştiu dacă cuvintele mele sunt transmise într-o formă securizată”, a mai spus Corynne McSherry.

Practic, ceea ce nu cum mult timp in urma recomandam doar oamenilor, acum ne asteptam si de la aplicatiile instalate in Smart TV-uri (si la restul dispozitivelor inteligente): sa nu deschida gura inainte sa gandeasca ceea ce vor sa transmita, acelasi lucru ne asteptam si de la un televizor smart ce foloseste conversia speech-text si apoi transmite o asemenea informatie. Sa gandeasca, sa separe, sa interpreteze si sa filtreze informatiile neconcludente solicitarii, astfel incat sa nu transmita pasaje (nu neaparat confidentiale) ci mai degraba inutile.

Televizoare Smart Full HD, 4K TV si SUHD la Altex

Pe de altă parte, Samsung a dat publicităţii un mesaj pentru a clarifica cum funcţionează opţiunea de activare vocală, precizând că aceasta poate fi dezactivată. „Samsung tratează cu seriozitate viața privată a utilizatorilor săi. Pentru toate Smart TV-urile Samsung, folosirea informațiilor selectate va fi efectuată în condiții de maximă transparență. Utilizatorii au posibilitatea de a opta pentru folosirea sau dezactivarea serviciilor oferite de noi”, se arată în comunicat al producatorului sud coreean de televizoare Samsung.

Scris de : Reviewer

Distribuie acest articol pe

Trimite comentariul

OFERTA SAPTAMANII!40% Reducere la Televizoarele Smart Samsung

Profita de oferta exceptionala de reduceri de pret la Televizoare Smart Samsung. Preturi reduse cu 56% la modelele anului 2017 si cu 50% la multe alte modele de televizoare Samsung din gama 2018! Samsung lichideaza stocurile!

Vezi Oferta