Quantum Dots Smart TV Televizoarele Smart cu puncte cuantice de la LG si Samsung

Desi au nume care pare mai la locul lui in serialul Star Trek, Quantum Dots – Punctele cuantice vor deveni rapid o denumire comuna in viata de zi cu zi. Quantum Dots sunt niste nano-dispozitive electronice care atunci cand sunt conectate la curent electric sau sunt iluminate dintr-o alta sursa emit lumina de o anumite culoare. Practic sunt asemanatoare unor leduri foarte, foarte mici.

 

flanco.ro/

Marele avantaj ale televizoarelor Quantum Dots este calitatea culorii redate, care este aproape pura. Dar pe langa asta, un televizor cu ecran cu puncte cuantice consuma mai putin curent, este mai luminos, mai subtire si poate fi si flexibil. Marile firme de electronice nu au intarziat in a folosi noua tehnologie.

 

(P) Televizoare la www.cel.ro

 

Anul trecut, atat LG, Samsung cat si Sony au declarat ca lucreaza intens la televizoare cu puncte cuantice, cu scopul de a inlocui ecranele clasice LCD, LED sau OLED folosite astazi. In 2016, punctele cuantice au aparut  la unele televizoare de pe piata dar pentru moment au doar un rol auxiliar. Este cazul unor ecrane LCD, evident de la cei 3 grei de industria display-urilor: Sony, Samsung si LG. Cristalele lichide dintr-un astfel de ecran nu emit lumina si este necesara o sursa de iluminare in spatele ecranului iar calitatea imaginii depinde foarte mult de proprietatile acestei surse. Cei de la Sony au introdus un strat de puncte cuantice intre sursa si cristalele lichide care actioneaza ca un filtru si imbunatateste calitatea imaginilor.

 

Încercarea de a produce televizoare cu ecran OLED de dimensiuni mari s-a dovedit doi ani la rând destul scumpă, iar în prezent există foarte puţine astfel de modele pe piaţă, preţurile televizoarelor OLED nefiind inca total accesibile utilizatorului de rând. Însa, tehnologia Quantum Dots doreşte sa schimbe ceva în ceea ce priveşte industria de televizoare destinate maselor.

 

Un televizor Quantum Dots se defineşte acum drept un televizor cu o calitate la fel ca cea a televizoarelor OLED, însă la preţuri mai reduse.

 

Tehnologia punctelor cuantice, Quantum Dots este o tehnologie de backlighting (retroiluminare a ecranului) specifica televizoarelor cu capacitati de redare 4K UltraHD sau mai nou Televizoarelor 8K. Punctele cuantice sunt particule minuscule care strălucesc atunci când sunt iluminate. Acestea reuşesc să intensifice albul produs de un televizor LED, un alb ce nu este nici intens şi natural nativ. Am intra în multe chestiuni destul de tehnice, însă pe scurt, punctele cuantice reuşesc să corecteze iluminarea unui Smart TV astfel încât imaginea să fie mai puternică, mai naturală.

 

Samsung SUHD Quantum Dots TV

 

Smart TV-urile Samsung SUHD Quantum Dots prezintă o retroiluminare mai bună a ecranului. Punctele cuantice reuşesc să amortizeze diferenţele între real şi artificial în ceea ce priveşte iluminarea unui Smart TV. Practic, vorbim de aceaşi diferenţă de percepţie a luminii unui bec cu lumină caldă, vechiul bec incandescent, şi problematicele neoane sau becuri economice cu lumină rece.

 

 

Unul dintre dezavantajele tradiționale ale televizoarelor cu puncte cuantice este ca acestea au nevoie de elementul cadmiu, care este clasificat drept o substanta toxica. Dar se pare ca aceasta problema a disparut, atat Samsung cat si LG afirmand ca televizoarele lor sunt cadmium-free. Un motiv pentru care punctele cuantice au fost ignorate atât de mult timp (calitatile lor fiind cunoscute de cativa zeci de ani) este că acestea sunt in mare parte produse din cadmiu, un element oarecum toxic, si prezent in restrictiile ROHS (restrictiile Uniunii Europene de utilizare a unor substante periculoase). Desi aceasta restrictie este in curs de revizuire, mai multe grupuri au venit cu solutii. Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Oregon au gasit o modalitate de a utiliza mai puțin toxice diselenide indiu cupru, pentru a produce puncte cuantice fiabile din punct de vedere economic. Există, de asemenea o companie numita Nanoco care produce puncte cuantice fara cadmiu. Și cum televizoarele din seria SUHD Samsung folosesc puncte cuantice bazate pe indiu si fosfor produse de Nanosys Inc, puteti avea astfel un televizor care respecta in acelasi timp normele RoHS.

 

LG Quantum Dots TV

 

Televizorul LG Quantum Dots UF9400, prezentat la CES din Las Vegas, este unul dintre primele televizoare ce include tehnologia punctelor cuantice care sporeste culoarea si calitatea imaginii foarte mult. Cu un ecran de 65 de inch, televizorul LG UF9400, desi este la baza un LED LCD, include un strat de puncte cuantice extrem de mici (ca sa va faceti o idee, un strat de grosimea a 20 de atomi) denumite nanocristale. Marimea cristalelor determina culoarea pixelului, iar aceasta marime poate fi controlata cu precizie. Televizorul LG UF9400 reuseste o reproducere extrem de fidela a culorilor,  reusind sa largeasca gama de culori redate cu 30% mai mult decat in cazul Televizoarelor LED-LCD obisnuite.

 

LG a lansat 3 televizoare quantum dots, toate in varianta de 65 de inch: 65UF8500 LG 65″ 4K UHD 240Hz ELED Quad Core WiFi 3D webOS2.0 Quantum Dot Cinema, 65UF9400 LG 65″ 4K UHD 240Hz ELED Quad Core WiFi 3D webOS2.0 Quantum Dot Metallic si 65UF9500 LG 65″ 4K UHD 240Hz ELED Deca Core Art Slim 3D WiFi webOS2.0 Color Prime.

 

Punctele cuantice reprezinta doar o mica parte din Quantum Dots Tech LG Colorprime, o caracteristica a televizoarelor LG ce reuseste sa largeasca si unghiul de vizionare, o problema recurenta a mai multor serii de televizoare. Ecranul acestor televizoare ultra premium este evident 4K, cu rezoluția de 3840 x 2160 pixeli, de 4 ori mai multi pixeli decat in cazul unui televizor Full HD. In plus, Televizoarele LG cu puncte cuantice beneficiaza din plin de noul codec h.265, permitand astfel un flux video 4K fara sa sufoce conexiunea de internet. Merita mentionat in plus ca sistemul de operare webOS LG, boxele Harman Kardon si redarea imaginii in 60p imbunatatesc caracteristicile acestor televizoare LG Quantum Dots.

 

Televizoarele Quantum Dots de la LG

Televizoarele Quantum Dots de la LG

 

 

Desi tehnologia de productie a televizoarelor Quantum Dots este mai ieftina decat cea a televizoarelor OLED, pe care punctele cuantice doreste sa le egaleze din punct de vedere al performantelor de culoare, dar in acelasi timp sa le depaseasca de exemplu prin posibilitatea ecranului flexibil, nu putem spune ca acestea ar fi accesibile imediat si la un pret mai bun. Acest lucru se datoreaza faptului ca tehnologia Quantum Dots insoteste la lansare modelele de televizoare premium, flagship-urile marilor producatori de televizoare, LG, Samsung sau Sony. Insa viitorul se apropie cu pasi din ce in ce mai repezi in industria TV, fapt bine previzionat si simtit de altfel si de catre cumparatori.

 

(P) Televizoare la www.altex.ro

 

O alta posibila aplicatie a punctelor cuantice este legata de becuri. Conform normelor europene, doar becurile cu halogen sau cele cu leduri pot fi comercializate, si desi acestea sunt mult mai eficiente, ele produc o lumina suparatoare, neprietenoasa cu ochiul. Mai multe firme lucreaza la o tehnologie de a acoperi aceste becuri cu un strat de puncte cuantice, care ar face ca lumina acestor becuri sa fie mult mai apropiata de cea a soarelui, si astfel mult mai prietenoasa cu ochiul.

evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *